poniedziałek, 22 sierpnia 2016

Rolada bezowa z kremem z mascarpone i malinami



Wiem, wiem, że beza to masa cukru... ale zero tłuszczu ;) Poza cukrem, beza ma mało kalorii, także gdy potrzebuje czegoś naprawdę słodkiego, lubię sięgać po bezy.
Tutaj prezentuję bezową roladę przełożoną kremem z mascarpone i malinami. Dodatek cytryny/ aromatu/ lub skórki cytrynowej jest dla mnie niezbędne w takim połączeniu. Można jednak mieć inne zdanie i dodać wanilię, lub w ogóle nic. Przepis zaczerpnęłam z cukierni Lidla. Słodkości!

Beza
  • 5 białek
  • 280 g drobnego cukru
  • 2,5 łyżki mąki ziemniaczanej
Krem
  • 300 ml śmietany
  • 250 g serka mascarpone
  • mrożone maliny
  • sok z cytryny

Białka na bezę powinny mieć temperaturę pokojową. Przelewamy je do misy miksera i ubijamy na sztywno.  Cukier mieszamy z mąką ziemniaczaną. Dodajemy po łyżce do piany cały czas ubijając. Ubijamy tak długo, aż cukier się rozpuści a piana będzie gładka i błyszcząca. Wyłożyć masę na papier do pieczenia i płaską blaszkę formując prostokąt.
Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 150 st C.  Ustawić na drugą od dołu półkę i piec przez 20-25 minut. Wystudzić.

Śmietankę ubić z dodatkiem łyżki cukru pudru. Dodać sok cytrynowy i mascarpone. wymieszać. posmarować kremem bezowy blat, zostawiając nieco przestrzeni na dłuższych bokach.

Mrożone maliny lekko rozmrozić. Można je zmiksować lub rozgnieść. Posmarować środek placka i zwinąć roladę (przy pomocy pergaminu na którym piekła się beza, przy czym wcześniej go odkleić).

Wierzch rolady można posypać cukrem pudrem.  Przed jedzeniem schłodzić w lodówce.  Smacznego!
Prześlij komentarz