piątek, 14 sierpnia 2015

Quiche z porem i jarmużem

Tarta z dodatkiem zielonych warzyw to jedna z moich ulubionych. W ogóle mam fioła na punkcie zielonych warzyw. Nie wyobrażam sobie dnia, w którym nie miałabym czegoś zielonego w ustach. Do przygotowania zapiekanek zwykle stosowałam szpinak, ale ostatnio coraz częściej sięgam po jarmuż. Kruche ciasto, ostry por, gorzkawy jarmuż i słodki sos śmietankowo-jajeczny to obiad idealny. Wszystko z dodatkiem parmezanu, zapieczone i zagryzione sałaką z rukoli (jakby zielska było mało).  Polecam!


Spód
  • 200 g mąki orkiszowej (może być zwykła pszenna)
  • 50 g otrąb owsianych
  • 150 g zimnego masła
  • szczypta soli
  • 2 łyżki lodowatej wody

Formę do tary posmarować masłem. Mąkę przesiać do miski, dodać pokrojone w kostkę masło oraz sól. Rozetrzeć palcami masło z mąką aż powstaną drobne okruchy ciasta. Dodać wodę i zagnieść szybko. Schować do lodówki na godzinę.
Ciasto rozwałkować na placek o grubości 3 mm. Przenieść do formy i wyłożyć nim dno i boki. Podziurkować widelcem i piec w 190-200 st C przez 15 minut (najlepiej z obciążeniem, aby ciasto nie wyrosło).

Nadzienie
  • 3 pory
  • kilka liści jarmużu poodrywanych od łodyg
  • ząbek czosnku
  • 4 jajka
  • kilka pieczarek (można pominąć)
  • kilka pomidorków koktajlowych
  • 100 ml śmietanki 30%
  • 200 g jogurtu naturalnego (lub dodatkowo 200 ml śmietanki)
  • 6 łyżek tartego parmezanu
  • gałka muszkatołowa
  • chilli
  • pieprz, sól
  • kilka kropel sosu sojowego light
  • suszone oregano
Pokrojony por podsmażyć na oleju kokosowym z dodatkiem czosnku. Nie za długo, tylko po to, aby lekko zmiękł. Jarmuż drobno posiekać i również podsmażyć razem z pieczarkami.
W misce roztrzepać jajka. Dodać śmietankę i jogurt. Przyprawić solą, pieprzem, chilli, gałką muszkatołową i ziołami (u mnie nieco oregano). Dodać por, jarmuż i ser. Wylać na podpieczony spód.  Zapiekać w 150 st C przez ok 30 minut (aż się zetnie). Podawać ciepłe lub zimne. 

Uwagi
Świetnie smakuje również z dodatkiem wędzonego łososia!

Prześlij komentarz