niedziela, 2 sierpnia 2015

Ciasto gryczane z owocami na maślance

Ciasto bezglutenowe

Szybkie, łatwe ciacho bezglutenowe (pod warunkiem, że użyjemy odpowiedniego proszku do pieczenia). Miałam ochotę na niedzielne ciasto, ale w wersji owocowo-zdrowo-klasycznej. Ten wypiek jest zdrowy, smaczny i robi się go błyskawicznie. Polecam wszystkim uczulonym na gluten jak i nie tylko.



Ciasto:
  • 300 g mąki gryczanej
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia bez glutenu
  • 1/2 łyżeczki sody
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • szczypta startych goździków
  • 100 g brązowego cukru
  • 2 jajka
  • 50 g miodu (lub więcej cukru)
  • 250 ml maślanki
  • 150 ml oleju
  • ok 700 g dowolnych owoców ( u mnie truskawki, mango i gruszki)
  • 40 g mielonych migdałów
  • wanilia (opcjonalnie)
Kruszonka:
  • 50 g masła
  • 50 g mąki z migdałów
  • 40 g mąki ryżowej
  • 50 g cukru (dowolny)
  1. Wszystkie suche składniki wymieszać w misce. 
  2. Przygotować owoce. Osuszyć. Rozgrzać piekarnik do 180 st C.
  3. Jajka, maślankę, miód i olej rozmieszać w innej misce. Wlać do suchych składników i wymieszać drewniana łyżką. Wylać ciasto na wysmarowaną masłem i wyłożona papierem do pieczenia blaszkę (u mnie blacha do tarty).
  4. Składniki na kruszonkę rozetrzeć między palcami do powstania mokrego piasku. 
  5. Na ciasto wyłożyć owoce i obsypać kruszonką. Piec 45 minut w 180 st C. 
Uwagi:
Śmiało można użyć nawet kilogram owoców, co nada ciachu dodatkowej wilgoci. Tyle było w oryginalnym przepisie
 
Prześlij komentarz