wtorek, 21 lipca 2015

Ciasto jogurtowe

Bardzo proste, szybkie ciasto jogurtowe. Przygotowane na mące orkiszowej, oczywiście można użyć zwykłej, pszennej. Dodałam suszonych żurawin, ale świeże owoce też się tutaj sprawdzą. Idealne ciasto na podwieczorek do kubka herbaty, lub gdy goście zdecydowali zadzwonić, że są już w drodze. Smacznego! 

Składniki:
  • 250 g mąki jasnej orkiszowej
  • 100 ml oleju
  • 0,5 szklanki cukru brązowego
  • 2 jajka
  • 175 g jogurtu naturalnego (może być odtłuszczony)
  • 1,25 łyżeczki proszku do pieczenia
  • sok wyciśnięty z połowy cytryny
  • skórka otarta z połowy cytryny
  • 100 g suszonej żurawiny (obtoczonej w mące)

Wykonanie:
  1. Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Mąkę przesiać razem z proszkiem do pieczenia.  
  2. Do mąki dodać olej, roztrzepane jajka, cukier, jogurt oraz sok z cytryny. Wymieszać drewnianą łyżką, lub mikserem na niskich obrotach tylko do połączenia składników. 
  3. Dodać skórkę z cytryny i żurawinę. Wymieszać. 
  4. Małą formę do keksówki wyłożyć papierem i wylać ciasto. 
  5. Piec 50-60 minut w 180 st C do suchego patyczka. 
  6. Po przestygnięciu polać lukrem przygotowanym z cukru pudru i jogurtu (łyżka dowolnego jogurtu i tyle cukru, aby uzyskać pożądaną konsystencję).

Przepis pochodzi ze strony lovebake






Prześlij komentarz