niedziela, 5 kwietnia 2015

Sernik z porzeczkami

Wielkanoc to czas na wypróbowanie kolejnego sernika. Nie będę się już powtarzać jak bardzo lubię te ciasta, ale ostatnio zalubowałam się szczególnie w tych, które są pieczone w kąpieli wodnej. Wychodzą wówczas bardzo kremowe, wilgotne i po prostu takie jak lubię. Obok sernika mango to moja tegoroczna propozycja na wielkanocne ciasto numer jeden. Nie jest tradycyjne, bez rodzynek, skórki pomarańczowej, bardziej 'letnie' niż świąteczne, ale co tam.. jest pyszne :) 


Spód:
  • 60g roztopionego masła
  • 180 g ciastek pełnoziarnistych typu digestive
  • Ciastka i ostudzone masło wrzucić do blendera i zmiksować do otrzymania masy ciasteczkowej o konsystencji mokrego piasku.
  • Tortownicę o średnicy 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia, samo dno i przeciągnąć na zewnątrz. Na papier wysypać ciasteczka. Wyrównać, dokładnie wklepać w dno formy i schłodzić przez pół godziny w lodówce.
  • Formę kilkukrotnie owinąć z zewnątrz folią aluminiową (nie przykrywamy wierzchu) - sernik będzie pieczony w kąpieli wodnej.
Masa serowa:
  • 750 g twarogu tłustego lub półtłustego, zmielonego przynajmniej dwukrotnie
  • 1 szklanka (250 ml) śmietany kremówki 30% lub 36%
  • 3 duże jajka (u mnie 4 małe)
  • 1 szklanka drobnego cukru do wypieków
  • 2 łyżki mąki (skrobi) ziemniaczanej lub budyniu śmietankowego bez cukru
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • nasiona z  jednej wanilii plus kilka kropel ekstraktu waniliowego
Nadzienie porzeczkowe:
  • 250 g czerwonych porzeczek świeżych lub mrożonych
  • 1 czubata łyżka brązowego lub zwykłego cukru
  • łyżka dżemu porzeczkowego (można pominąć i dodać więcej cukru)
  • 1 łyżeczka mączki ziemniaczanej


 Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
  • Masa serowa: w misie miksera umieścić wszystkie składniki. Zmiksować do połączenia; nie miksować zbyt długo, by niepotrzebnie nie napowietrzać masy serowej - napowietrzony sernik mocno urośnie, a potem opadnie. Nie chcemy tego; sernik po upieczeniu powinien być równy jak stół.
  • Masa porzeczkowa: w małym garnuszku wymieszać owoce z cukrem. Postawić na palniku o średniej mocy i podgrzewać do rozpuszczenia się cukru (porzeczki puszczą sporo soku). Dodać łyżkę dżemu. Podgotować przez minutę. Dodać wodę z mąką, dobrze wymieszać, zagotować, zdjąć z palnika, pozostawić do wystudzenia.
  • Masę serową wylać na schłodzony spód, wyrównać. Na sernik łyżeczką wykładać porzeczkowy 'kisiel', w postaci kleksów. Po powierzchni sernika i kleksach przeciągnąć patyczkiem do szaszłyków lub wykałaczką tworząc fantazyjne szlaczki.
  • Piec w temperaturze 150ºC w kąpieli wodnej przez około 60 - 70 minut, bez termoobiegu. Powierzchnia gotowego sernika powinna być ścięta i sprężysta przy dotyku patyczkiem. Wyjąć, przestudzić.
  • Sernik schłodzić przez kilka godzin w lodówce lub najlepiej przez całą noc. Kroić ostrym, gorącym nożem (zanurzanym na chwilę we wrzątku i wycieranym do sucha).
  • Sernik pieczemy w kąpieli wodnej: kąpiel wodna polega na tym, że formę z sernikiem wkładamy do większej formy lub naczynia żaroodpornego, do którego nalewamy wrzącej wody do połowy wysokości formy z masą serową.
  • Przepis pochodzi ze strony moje wypieki
 
Prześlij komentarz