piątek, 24 kwietnia 2015

Ciastka zbożowe z pestkami dyni i czekoladą

Gdy chwycił mnie pierwszy skurcz w nodze i zaczęłam nabierać ochoty na czekoladę zorientowałam się, że to objawy niedoboru magnezu. Po trzydziestym tygodniu ciąży maluch zaczyna chłonąć coraz więcej i to głównie magnez i żelazo są składnikami, o których trzeba wtedy pamiętać. Pestki dyni zawierają 540 mg magnezu w 100 g, przy czym dzienne zapotrzebowanie dorosłego człowieka to 300-400 mg. 100 g czekolady to 165 mg, a płatków owsianych 129 mg. Także upiekłam ciacha bogate w ten pierwiastek i ze spokojnym sumieniem mogę teraz sięgnąć po słodką przekąskę. Polecam!


  • 1 szklanka mąki orkiszowej
  • 1 szklanka mąki pszennej typ 500
  • 1 szklanka otrąb owsianych
  • 3/4 szklanki cukru ciemnego muscovado (można dać pełną szklankę)
  • 1-2 łyżki cukru waniliowego
  • 225 g miękkiego masła
  • 2 jaja
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • szczypta soli
  • 200 g kropelek czekoladowych lub posiekanej gorzkiej czekolady
  • 2 garści posiekanych pestek dyni

Masło utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę, dodać jajka. Utrzeć, a następnie dodać przesiane suche składniki. Zmiksować do połączenia, na końcu wmieszać czekoladę i nasiona. Całość schłodzić ok. 1 godziny w lodówce. Z ciasta formować kulki i lekko spłaszczyć. Układać je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia w kilku centymetrowych odstępach (ciasta lekko się rozleją). Piec ok. 15-20 minut w 175 stopniach C. Wystudzić na kratce.


Przepis pochodzi ze tej strony.
 


Prześlij komentarz