Gdy chwycił mnie pierwszy skurcz w nodze i zaczęłam nabierać ochoty na czekoladę zorientowałam się, że to objawy niedoboru magnezu. Po trzydziestym tygodniu ciąży maluch zaczyna chłonąć coraz więcej i to głównie magnez i żelazo są składnikami, o których trzeba wtedy pamiętać. Pestki dyni zawierają 540 mg magnezu w 100 g, przy czym dzienne zapotrzebowanie dorosłego człowieka to 300-400 mg. 100 g czekolady to 165 mg, a płatków owsianych 129 mg. Także upiekłam ciacha bogate w ten pierwiastek i ze spokojnym sumieniem mogę teraz sięgnąć po słodką przekąskę. Polecam!
- 1 szklanka mąki orkiszowej
- 1 szklanka mąki pszennej typ 500
- 1 szklanka otrąb owsianych
- 3/4 szklanki cukru ciemnego muscovado (można dać pełną szklankę)
- 1-2 łyżki cukru waniliowego
- 225 g miękkiego masła
- 2 jaja
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- szczypta soli
- 200 g kropelek czekoladowych lub posiekanej gorzkiej czekolady
- 2 garści posiekanych pestek dyni
Masło
utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę, dodać jajka.
Utrzeć, a następnie dodać przesiane suche składniki. Zmiksować do
połączenia, na końcu wmieszać czekoladę i nasiona. Całość schłodzić ok.
1 godziny w lodówce. Z ciasta formować kulki i lekko spłaszczyć. Układać je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia w kilku
centymetrowych odstępach (ciasta lekko się rozleją). Piec ok. 15-20
minut w 175 stopniach C. Wystudzić na kratce.
Przepis pochodzi ze tej strony.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz