poniedziałek, 30 marca 2015

Mini mazurki czekoladowe i z porzeczkami

Kolejna wersja mazurka. Ciasto identyczne jak w tym przepisie.


Nadzienie czekoladowe:
kilka łyżek wrzątku
100 g masła (roztopić i przestudzić)
100 g mleka w proszku
100 g miałkiego cukru lub cukru pudru
łyżka ciemnego kakao
orzechy laskowe

Nadzienie porzeczkowo-czekoladowe:
dżem z czarnej porzeczki
biała czekolada
kilka łyżek mleka

  • Masa czekoladowa: mleko w proszku wymieszać z cukrem i kakao. Zalać wrzątkiem - zmiksować. Na koniec dodać masło (roztopione i przestudzone) i miksować do połączenia składników. Masę (jeśli wydaj się zbyt lejąca ) wstawić na chwilę do lodówki. Następnie rozprowadzić cienką warstwą na cieście. Posypać orzechami laskowymi. 
  • Nadzienie porzeczkowo-czekoladowe: rozsmarować dżem porzeczkowy na cieście. Białą czekoladę rozpuścić na parze. Dodać łyżkę mleka (na ok 1/3 tabliczki czekolady). Zdjąć z palnika i mieszając przestudzić. Wylać na dżem. Dowolnie ozdobić (u mnie ciemna czekolada).  



Prześlij komentarz