poniedziałek, 30 marca 2015

Mazurek pomarańczowy


W tym roku postanowiłam zacząć święta już wcześniej. Upiekłam mazurki z różnymi nadzieniami, tak aby nie tylko cieszyć się jednym, świątecznym dniem, w którym i tak nie da się wszystkiego zjeść. Rozłożenie w czasie tych wszystkich pyszności mam nadzieję, że zakończy się lepszym trawieniem i właściwie większym rozkoszowaniem się smakami. 

Ciasto kruche:
70 g zmielonych migdałów
300 g mąki pszennej
90 g cukru pudru
200 g miękkiego masła
2 żółtka
szczypta soli

Ciasto herbatnikowe na rozetki:
150 g masła
100 g cukru pudru
2 jajka, umyte
200 g mąki pszennej
100 g zmielonych migdałów

Nadzienie pomarańczowe:
2 pomarańcze
2 łyżki cukru
kilka kropel soku z cytryny
laska wanilii


  • Ciasto kruche: mąkę, cukier puder i zmielone wcześniej migdały, przekładamy na blat lub do miski. Robimy zagłębienie i dodajemy żółtka, pokrojone w kostkę masło i sól. Dużym nożem lub łopatką łączymy składniki, a następnie delikatnie zagniatamy ciasto. Nie zagniatamy zbyt długo, ponieważ po wypieczeniu się skurczy. Wstawiamy do lodówki na minimum godzinę. Po schłodzeniu rozwałkowujemy  na grubość około 5 mm i rozkładamy na formie. Wycinamy kształt mazurka jaki chcemy osiągnąć (jajko, prostokąt). Pieczemy w piekarniku z termoobiegiem w temperaturze 180°C około 10-15 minut (ciasto ma być blade).
  • Ciasto na rozetki: masło miksujemy z cukrem pudrem do momentu, aż będzie puszyste, następnie stopniowo dodajemy jajka. Kiedy masa będzie jednolita, dodajemy mąkę i mączkę migdałową. Delikatnie mieszamy. Na wcześniej podpieczone (bardzo blade) blaty z ciasta kruchego wyciskamy szprycą dekoracyjne rozetki z przygotowanej masy i ponownie wstawiamy do piekarnika z termoobiegiem rozgrzanego do 180-190°C na mniej więcej 15 minut. Pieczemy do momentu, aż ciasto nabierze złotego koloru.

  • Nadzienie pomarańczowe: pomarańcze myjemy w gorącej wodzie. Z jednej ścieramy skórkę. Obieramy, kroimy i wrzucamy do blendera. Miksujemy na sok. Przelewamy pomarańcze go garnka, dodajemy cukier, skórkę i nasiona z laski wanilii jak i całą korę waniliową. Gotujemy na małym ogniu do zgęstnienia się dżemu. Doprawiamy sokiem z cytryny. Takie jeszcze ciepłe nadzienie wylewamy na ciasto mazurka. Udekorować można  dowolnie, u mnie czekolada mleczna i kolorowe jajeczka.
  • Przepis na pochodzi ze strony kuchnialidla.pl





Prześlij komentarz