czwartek, 26 marca 2015

Fasolowo-oliwkowe smarowidło do chleba


Coś na chleb? Znudziło Wam się już jeść kanapki z serem, pomidorem, sałatą, twarogiem, jajkiem itd? Pasztety i pasty są zawsze miłym urozmaiceniem. Jeżeli macie w domu puszkę czerwonej lub białej fasoli, czarne oliwki, cebulę i czosnek to możecie wszystko razem zmielić i otrzymać niezłe smarowidło do pieczywa. Smacznego!



pół puszki fasoli
kilka czarnych oliwek
mała cebula
pół ząbka czosnku
ziele angielskie
czarny pieprz
sól
majeranek
łyżka masła
kilka kropel sosu sojowego i oliwy z orzecha włoskiego (można inną)

  • Cebulę drobno posiekać i zeszklić na maśle. Dodać czosnek i podsmażyć.
  • Fasolę, oliwki, oliwę, sos sojowy zmielić w blenderze. Dolać 3 łyżki wody, gdyż fasola jest bardzo 'mączna'. Dodać przyprawy, cebule i jeszcze chwilę blendować. 
  • Doprawić do smaku i gotowe. Proponuję zajadać z kiszonym ogórkiem i chlebem żytnim na zakwasie. 





Prześlij komentarz