piątek, 20 lutego 2015

Veggie Chilly


Chilli, a może trochę leczo i gulasz. Świetne na chłodne dni, bogate w witaminy i białko. Smakuje doskonale z kaszą jaglaną i zapewne z ryżem, albo meksykańską tortillą również. Polecam!


3 papryki (u mnie kolorowe)
2 ząbki czosnku
1 duża cebula
1 cukinia
puszka czerwonej fasoli
puszka pomidorów
1 czerwona papryczka chilli 
oliwa
świeżo mielone chilli
świeżo mielony pieprz czarny i biały
szczypta cynamonu
szczypta suszonej bazylii (opcjonalnie)
sól do smaku

  • Cebulę pokroić na drobno i podsmażyć razem z czosnkiem na rozgrzanym oleju. Dodać pokrojoną paprykę i poddusić.
  • Gdy papryka nieco zmięknie dodać pokrojoną cukinie i dusić aż sok odparuje.
  • Dodać pomidory z puszki wraz z całym sokiem. Dolać pół szklanki wody. Dosypać również fasolę i przyprawy. Dusić jeszcze przez ok 10-15 minut. 
  • Jeżeli płynu będzie za mało dolać jeszcze wody. Dusić aż wszystko ładnie zgęstnieje.
  • Podawać z kaszą jaglaną ugotowaną w posolonej wodzie. Smacznego!
 




Prześlij komentarz