piątek, 27 lutego 2015

Orkiszowa tarta ucierana z jabłkami

Ciasto trochę jak słodki chleb. Ciężkie, syte, wyśmienite po z tostowaniu następnego dnia. Proponuje podać ze śmietaną, jogurtem lub kremowym serkiem waniliowym. Idealne na śniadanie czy lunch do pracy. Smacznego!


150 g mąki pszennej
250 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej
150 g cukru trzcinowego gruboziarnistego
2/3 szklanki oleju
2/3 szklanki mleka
2 duże lub 3 małe jajka
1 łyżeczka sody
2-3 duże, soczyste jabłka


  • Nagrzać piekarnik do 180 st C. Jabłka obrać i pokroić na cienkie plastry. Posypać cynamonem i lekko skropić cytryną.
  • Jajka utrzeć z cukrem na puszystą masę.
  • Mąki wymieszać w misce z sodą.
  • Do masy jajecznej dodać olej, mąki oraz mleko. Dalej ucierać mikserem na małych obrotach na jednolitą masę. 
  • Wysmarować dużą formę do tarty masłem i posypać kaszką lub bułką tartą. 
  • Wylać ciasto na blachę i układać jabłka na wierzchu. 
  • Można posypać grubym cukrem.
  • Piec przez ok 50-60 minut w 180 st C.
 
Prześlij komentarz