piątek, 2 stycznia 2015

Papryka faszerowana kaszą jaglaną i soczewicą

Jak zwykle po świętach mam ochotę powrócić na dobrą drogę i odświeżyć lekkie, zdrowe menu na moim stole. Ilości słodkości zjedzonych w każde święta mnie przerażają, a najbardziej to, że  wcale nie miałam na nie ochoty, no ale były i do tego były takie pyszne :) Chyba nie tylko ja tak mam. Także drugiego stycznia jem znów kaszę, soczewice i warzywa. Życzę każdemu powodzenia :)



4 papryki, mogą być w różnych kolorach
szklanka kaszy jaglanej
2 pomidory (lub kilka koktajlowych)
pół szklanki czerwonej soczewicy
por
kilka małych pieczarek
łyżka czerwonego pesto (można zastąpić przecierem pomidorowym)
pół kubka wywaru warzywnego
pieprz
sól


  • Paprykę ściąć od góry i wybrać nasiona. Opłukać.
  • Nastawić piekarnik na 200 st C.
  • Kaszę i soczewicę opłukać na sicie. Gotować razem przez 10-15 min w wywarze z warzyw, lub z dodatkiem organicznej kostki warzywnej. Kasza nie musi być dogotowana, napęcznieje jeszcze podczas pieczenia.
  • Por podsmażyć na oleju kokosowym, lub zwykłym. Dodać pokrojone pomidory i dusić, aż sok odparuje. Posolić.
  • Grzybki obrać, opłukać i zrumienić na maśle.
  • Dodać warzywa (por, pomidory) do kaszy z soczewica i wymieszać. Doprawić solą pieprzem i pesto. Można dodać też mielonej papryki.
  • Wydrążone papryki ułożyć otworami do góry w naczyniu żaroodporny. Wlać do nich po 2 łyżki wywaru warzywnego (może być zrobiony z kostki). Dodać po 2 grzybki i uzupełnić farszem. Od góry polać jeszcze łyżką bulionu. Można przykryć plastrem sera. 
  • Resztę wywaru warzywnego wlać do naczynia, w którym stoją przygotowane go pieczenia papryki.
  • Piec przez 30-40 min w ok 200 st C. Jeżeli zaczną się bardzo rumienić zmniejszyć temperaturę do 180 st C, lub umieścić naczynie o jedną półkę niżej w piekarniku.
  • Smacznego!



Prześlij komentarz