poniedziałek, 19 stycznia 2015

Kotleciki z Soi i Ryż z Bakłażanem

Pełnowartościowy obiad wegetariański. Jeżeli wcześniej się nieco przygotujecie to jest łatwy i szybki do przyrządzenia. Kotleciki są słodkie i smakują wyśmienicie w różnej postaci. Moją ulubioną jest chyba wrap czy burger z kawałkiem avocado i liśćmi rukoli. Smacznego!


Kotlety
szklaka soi - namoczyć ziarna na noc
1 marchewka
1 korzeń pietruszki
1 cebula
1 jajko
mieszanka ziół włoskich
3 łyżki otrąb lub bułki tartej
sól i pieprz

Sos z bakłażana
2 bakłażany
4 pomidory
3 ząbki czosnku
1 duża cebula
sól
pieprz
mielona papryka
bazylia

Ryż lub kasza jaglana

  • Soje po namoczeniu gotować w słonej wodzie przez ok 40 minut, aż będzie miękka. Przestudzić
  • Marchewkę i pietruszkę oskrobać i umyć. Wrzucić razem z cebulą do blendera i zmielić. Dodać soje i przyprawy i ponownie zmielić.
  • Wyłożyć masę do miski. Dodać jajko i bułkę tartą. Wymieszać łyżką. Formować kotleciki, otaczać w bułce tartej i smażyć na rozgrzanym oleju.
  • Bakłażana umyć i pokroić w kostkę. Cebulę posiekać i podsmażyć razem z czosnkiem na rozgrzanym maśle. Dodać bakłażan i smażyć jakieś 15 minut. Można dodać więcej masła lub oleju. 
  • Po tym czasie dolać pół szklanki wody i przykryć garnek pokrywką. Dusić jakieś 10 minut.
  • Pomidory sparzyć i obrać ze skórki. Pokroić i dodać do bakłażana. Dusić do miękkości.
  • Przyprawić solą, pieprzem, papryką i bazylią. 
  • Jeżeli ktoś lubi może dodać odrobinę przecieru pomidorowego lub ketchupu.
  • Taki sos smakuje świetnie z ryżem czy kaszą jaglaną. 




Prześlij komentarz