sobota, 27 grudnia 2014

Sernik z żurawiną na makowym spodzie


Przymierzałam się do zrobienia sernika z makiem już od jakiegoś czasu i udało się na święta. Przepis pochodzi ze strony Kwestia Smaku, z której czerpie wiele pomysłów i inspiracji.

Makowy spód
250 g gotowej masy makowej z puszki
1/2 łyżeczki przyprawy korzennej
1/2 łyżeczki cynamonu
2 łyżki miękkiego masła
2 jajka
50 g zmielonych orzechów laskowych

Masa serowa
750 g trzykrotnie zmielonego sera (z wiaderka)
250 g sera mascarpone
3 łyżki mąki ziemniaczanej lub budyniu śmietankowego bez cukry
1 i 1/4 szklanki cukru białego lub brązowego (u mnie brązowy, dlatego taki kolor sernika)
ziarna z 1 laski wanilii
5 jajek
125 ml śmietanki 30%

dodatkowo
250 g żurawiny ze słoika (jak do mięs)

  • Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia, zamknąć obręcz wypuszczając papier na zewnątrz.
  • Nagrzać piekarnik do 175 st C (góra i dół bez termoobiegu). Do miski włożyć masę makową, dodać przyprawę piernikową, cynamon i miękkie masło, wymieszać. W drugiej misce ubić na sztywno białka jajek, dodać żółtka i ubijać jeszcze przez 2 minuty. Dodać do masy makowej i wymieszać łyżką. Wyłożyć na spód formy i wstawić do piekarnika. Piec przez 20 minut. Ostudzić.
  • Do misy miksera włożyć zmielony twaróg razem z serem mascarpone, wymieszać łyżką lub mikserem na najmniejszych obrotach. Dodać mąkę oraz cukier i wymieszać na jednolitą masę. Dodać ziarenka wyłuskane z przepołowionej wzdłuż laski wanilii a następnie dodawać po jednym jajku za każdym razem mieszając łyżką lub miksując mikserem na małych obrotach do połączenia się składników. Na koniec zmiksować ze śmietanką. 
  • Dno i boki tortownicy dokładnie obłożyć folią aluminiową, tak aby do środka nie dostałą się woda.
  • Ponownie nagrzać piekarnik do 275 st C. Tortownice z podpieczonym spodem włożyć do większej formy. Delikatnie wyłożyć masę serową i wyrównać. 
  • Na górę, delikatnie po łyżce nakładać żurawinę, i rozciągnąć wykałaczką. Zostawić ok 50 g żurawiny do uzupełnienia dziur po pieczeniu.
  • Do formy, w której znajduje się tortownica wlać przegotowaną wodę z jednego czajnika. Tak wstawić do piekarnika i piec przez 15 minut w 175 st C. Zmniejszyć temperaturę do 120 st C i piec jeszcze przez 90 minut.
  • Sernik studzić stopniowo, najpierw zostawić go na 15 min w wyłączonym piekarniku, potem uchylić drzwiczki i pozostawić na kolejne 15 min. Następnie wyjąć go z piekarnika i gdy już lekko przestygnie oderwać folię aluminiową. Następnie, po jakimś czasie zdjąć obręcz, a gdy ciasto jest zupełnie zimne wstawić je do lodówki na co najmniej 8 godzin.
  • Uzupełnić wgłębienia po żurawinie resztą dżemu, która nam została. 
  • Smacznego!




Prześlij komentarz