niedziela, 28 grudnia 2014

Rolada szpinakowa z wędzonym łososiem

Świetna przekąska na każdą imprezę. Polecam wszystkim fanom łososia, szpinaku i nie tylko. Myślę, że dzięki temu przepisowi zyskacie uznanie gości. Na przepis trafiłam kiedyś przypadkowo, a zmodyfikowałam go z tej strony.




450 g szpinaku mrożonego rozdrobnionego
4 jajka
2 ząbki czosnku
300 g serka Almette z chrzanem
ok 140 g wędzonego łososia
3 łyżki kaparów
1 avocado
kawałek pora, drobno pokrojonego
sól, pieprz, gałka muszkatołowa do szpinaku
świeżo mielony pieprz kolorowy, a najlepiej czerwony

  •  Rozmrozić szpinak na patelni. Odparować z niego wodę. Dodać rozgniecione ząbki czosnku i przyprawy. Odstawić do przestygnięcia.
  • Ubić pianę z białek na sztywno. Dodać żółtka i jeszcze chwilę ubijać. Masę jajeczną wymieszać ze szpinakiem i wylać na dużą blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia (placek ma być płaski). 
  • Piec przez 15-20 minut w 180 st C.
  • Upieczony placek ostudzić.
  • Rozetrzeć avocado razem z serkiem w misce (nie musi być dokładnie). Posmarować tym cały, szpinakowy biszkopt. 
  • Posypać posiekanym porem i kaparami. Obłożyć plastrami łososia, nie trzeba na całość, wystarczy aby ryba była na jednym końcu placka. Posypać pieprzem po łososiu.
  • Zwinąć ciasno w roladę.
Prześlij komentarz