wtorek, 4 listopada 2014

Zupa dyniowa

Jesienią w moim rodzinnym domu przynajmniej raz w tygodniu jedliśmy zupę dyniową, a kompot z dyni niemal codziennie. Babcia czasem piekła też chleb dyniowy. W Irlandii to pomarańczowe warzywo kojarzy się głównie z Halloween, albo z amerykańskim pumpkin pie. Nietrudno jednak kupić korbola, w październiku sprzedają go niemal w każdym markecie. Ugotowałam dzisiaj zupę, zupełnie inną niż tą, którą pamiętam z dzieciństwa, bardziej pożywną i bogatszą w witaminy. Z czerwoną soczewicą, która wzbogaciła obiad o magnez, żelazo, kwas foliowy, witaminy z grupy B. Dynia dostarcza za to dużo beta-karotenu, wapnia, potasu, fosforu i witaminy B2. Nic tylko jeść! Smacznego!

300 g upieczonej dyni
3/4 szklanki czerwonej soczewicy
5 suszonych pomidorów + 2 suszone pomidory z oleju
kawałek świeżego imbiru
2 ząbki czosnku
mały, świeży pomidor
pół cebuli lub 1 mała
suszona bazylia
organiczna kostka warzywna bez soli
świeżo mielony pieprz
liść laurowy

upieczona i obrana dynia
Pokroić dynię na kawałki i wydrążyć miąższ z pestkami. Ułożyć na blaszce  wyłożonej papierem i skropić olejem. Piec w 200 st C przez pół godziny. Po tym czasie wyjąć, ostrożnie zdjąć skórkę  i zapiekać jeszcze 15 minut. Tak upieczoną dynię zmiksować na purée i można ją wykorzystywać do przygotowania wielu potraw.
Do zupy można użyć surowej dyni, po prostu wrzucić ją na wrzątek i ugotować. Według mnie bardzo ciężko odkrawa się grubą skórkę, więc wole wstawić ją do piekarnika i dzięki temu obieranie nie sprawia mi problemów. 
Soczewice dokładnie wypłukać na sicie w letniej wodzie. Zalać zimną wodą i odstawić na 10 minut. Zagotować litr wody z kostką, cebulą, imbirem i czosnkiem. Dodać soczewice, liście laurowe, suszone pomidory i gotować przez 15 minut. Dodać pokrojoną, podpieczoną dynie, świeży pomidor i gotować jeszcze przez 10 minut. Dodać pokrojone pomidory z oleju i łyżkę oleju ze słoika po pomidorach. Doprawić solą, pieprzem, bazylią i utrzeć na krem. Posypać grzankami i pieczonymi pestkami dyni. Smacznego!


Brak komentarzy: