sobota, 29 listopada 2014

Kotlety z tofu i brokuła, kopytka z kapustą kwaszoną


Dość tradycyjny, pełnowartościowy obiad wegetariański po polsku (no może oprócz tofu). Kopytka, zaraz po pyzach były moimi ulubionymi kluskami w dzieciństwie. Ostatnio jakoś nostalgicznie podchodzę do jedzenia i coraz częściej przygotowuje coś po polsku. Kapusta kwaszona to zdecydowanie bardzo zdrowa opcja na talerzu zimą, głównie z powodu wysokiej zawartości witaminy C i przeciwutleniaczy. Jem ją ostatnio na przemian ugotowaną lub w postaci surówki. Kotleciki z brokuła i tofu to dość spontaniczny wynalazek powstały z tego co miałam w lodówce. Podam przepis na wszystkie trzy składniki tego obiadu, chociaż pewnie kopytka wszyscy w Polsce robią z zamkniętymi oczami. Ja je robię na oko, więc mam nadzieję, że przepis Wam wyjdzie. Smacznego!

Kopytka
Kilka dużych ziemniaków (żółtych, mącznych), ponad 1 kg
2-3 jajka
ok 1 i 1/2 szklanki mąki
sól

Ziemniaki ugotować, przetrzeć na puree i ostudzić. Dodać rozbełtane jajko i szklankę mąki. Wyrobić ciasto. Jeżeli jest zbyt mokre dodać jeszcze mąki, ale pamiętajcie im więcej jej dodacie tym twardsze wyjdą wam kluski. Jeżeli zaś ciasto będzie za luźne kopytka rozpłyną się podczas gotowania. Dużo też zależy od rodzaju ziemniaków jakie używacie. Ja już przekonałam się, że Irlandzkie ziemniaki się kompletnie na kopytka nie nadają. Są bardzo soczyste z małą ilością mączki. Ciasto jest dobre, gdy łatwo da się z niego formować wałeczki (podsypując mąką oczywiście). Powycinane kluseczki wrzucać na posolony wrzątek i gotować przez 2-3 minuty od wypłynięcia. 
Uwagi
Można dodać łyżkę mąki ziemniaczanej do ciasta.

Kotlety z tofu i brokuła
Kilka kwiatów brokuła
ok 100g tofu
ząbek czosnku
mała cebula
natka pietruszki
2 łyżki ziaren słonecznika 
sól
pieprz
1 jajko
łyżka otrąb żytnich

Brokuł opłukać. Odkroić kwiatostany i wrzucić do blendera. Dodać kawałki tofu, posiekany czosnek i cebulę. Zmielić. Dodać przyprawy, słonecznik i drobno pokrojona pietruszkę. Dodać jako i otręby. dobrze wymieszać i formować płaskie, owalne kotlety. Smażyć na rozgrzanym tłuszczu z masła kokosowego przez ok 20 minut.


Kapusta z soczewicą
2 garści kapusty kwaszonej
pół szklanki czerwonej soczewicy
kilka ziarenek ziela angielskiego
2 listki laurowe
szczypta soli, pieprzu, kminku i majeranku

Kiszoną kapustę przepłukać wodą i pokroić. Wrzucić do wrzątku razem z zielem angielskim, liściem laurowym i czosnkiem. Opłukać na sicie soczewicę. Dodać do gotującej się kapusty. Przykryć i dusić przez ok 25 minut. Doprawić solą, pieprzem, kminkiem i majerankiem.





Prześlij komentarz