czwartek, 9 października 2014

Serowe Twisty

Szukacie pomysłu ma szybkie  przekąski na imprezowy wieczór? Arkusz ciasta francuskiego, ulubiony ser, przyprawy i piekarnik. Wystarczy posypać ciasto startym serem, doprawić ziołami, gruboziarnistą solą lub chilli i pozwijać. Takie paluszki smakują dobrze z sosem guacamole (ale to może być mało subiektywna ocena, gdyż ja uwielbiam sos z avocado), lub z każdym innym dipem. Przyjemnego imprezowania!


Składniki
arkusz ciasta francuskiego
150 g twardego cheddara, najlepiej pomarańczowego, twardego
papryka mielona
sól morska, gruboziarnista



Wykonanie
Ciasto delikatnie rozwałkować. Połowę arkusza posmarować roztrzepanym jajkiem, posypać startym serem, przyprawami i pokrojonymi pomidorami. Nałożyć drugą połowę ciasta i docinąć. Skleić boli, można sobie znów pomóc jajkiem. Ciąć paski o szerokości ok 5 cm. Chwycić za oba końce i przekręcać w przeciwne strony, tak aby powstały wstążki, zawijańce. Piec do rumianego koloru w 200 st C. Smacznego!

Uwagi
Zamiast pomidorów można użyć pikantnych papryczek jalapeno ze słoika.



Prześlij komentarz