wtorek, 14 października 2014

Naleśniki razowo-marchewkowe

Aromatyczne, jesienne, pachnące cynamonem naleśniki z marchewką. Puszyste, na maślance i mące pełnoziarnistej. Posypane karmelizowanymi orzechami włoskimi. Idealne na ponure, chłodne, długie poranki.


szklanka maślanki
szklanka mąki pełnoziarnistej
2 łyżki mąki pszennej
2 łyżki cukru trzcinowego
pół łyżeczki sody oczyszczonej
wanilia
szczypta soli
3 małe marchewki (garść po utarciu)
1 kwaśne i soczyste jabłko
2 jajka
orzechy włoskie
cukier do karmelu oraz łyżka masła
cynamon i kardamon

Utrzeć jajka z cukrem i aromatem waniliowym. Dolać maślankę, dosypać mąki i wymieszać na gładkie ciasto. Dodać utartą marchewkę i jabłko (ja starłam na grubych oczkach) oraz sodę i przyprawy. Wymieszać. Smażyć na oleju kokosowym na złoty kolor. 
Na rozgrzaną patelnię wrzucić łyżkę masła kokosowego lub zwykłego. Gdy się rozpuści dodać orzechy i chwilę prażyć. Posypać garścią cukru i dalej smażyć, mieszając tak długo aż cukier się skarmelizuje i przyklei do orzechów. Moja sugestia co do podania tych naleśników, to obsypanie ich przygotowanymi orzechami, oblanie delikatnie miodem, aby wszystko się lepiej przykleiło i zwinięcie w rulonik. Smacznego!

Prześlij komentarz