poniedziałek, 25 sierpnia 2014

Zupa z zielonej i czarnej soczewicy


Pora spojrzeć prawdzie w oczy i wypowiedzieć to na głos: lato już opuściło Irlandię! Potwierdza to włączone ogrzewanie w mieszkaniu, kozaki na nogach, czapka i rękawiczki, gdy jadę rano rowerem do pracy. Ściemnia się też znacznie wcześniej, a deszczowe chmury tylko ten proces pogłębiają. Nie mogę jednak narzekać, bo mieliśmy w tym roku chyba miesiąc przyzwoitego lata. Kilka nawet na tyle gorących dni, aby po pracy pojechać nad morze i niezależnie od temperatury wody wskoczyć do niej bez zawahania.  
Muszę się również przyznać, że lubię jesień. Lubię uciekać do domu przed zimnem, czy deszczem, siedzieć pod kocem popijając gorącą herbatę i śledzić nowe sezony telewizyjnych seriali, czy zanurzać nos w książce. Co do gotowania to pogoda za oknem skłania mnie już to wymiany letnich sałatek na gęste, rozgrzewające, zawiesiste zupy. Soczewica, fasola, grzyby to moje ulubione składniki na taką porę. Proponowana dzisiaj zupa jest pożywna, nietrudna do przygotowania. Mięsożercą polecam nagotować ją boczkiem. Ja dla siebie użyłam tylko organicznej kostki warzywej bez soli. Zalecam ugotować ją przynajmniej na godzinę przed planowanym obiadem,  by smaki się dobrze przegryzły.

pół kubka soczewicy zielonej
pół kubka soczewicy czarnej
4 kubków wody
2 marchewki
korzeń pietruszki oraz natka
por
ząbek czosnku
liść laurowy
kostka warzywna organiczna bez soli
sól do smaku
pieprz
gałka muszkatołowa
łyżka oliwy

Soczewicę dokładnie opłukać. Czarną wcześniej namoczyć w wodzie przez godzinę. 4 kubki wody zagotować z kostką warzywną, liściem laurowym i czosnkiem. Wrzucić marchewkę i pietruszkę oraz ziarna soczewicy. Gotować z solą do miękkości. Wyjąć połowę warzyw i ziaren na miskę, resztę delikatnie utrzeć blenderem. Dodać drugą, pokrojoną w kostkę marchewkę i posiekany por. Gotować jeszcze ok 10 min. Dodać resztę wcześniej wyjętych i pokrojonych warzyw i olej. Doprawić pieprzem, gałką muszkatołową, natką pietruszki. Podawać z ziemniakami lub chlebem. Smacznego! 


Prześlij komentarz