piątek, 29 sierpnia 2014

Lazania ze szpinakiem

Uwielbiam makarony ze szpinakiem. Lazanie warzywną również lubię, tylko często przeszkadza mi opływający ją beszamel. Metaforycznie i dosłownie nie trawie tego sosu, jest ciężki, małowartościowy i wysoko glikemiczny. Zrobiłam dzisiaj dość prostą zapiekankę z serem camembert, szpinakiem, porem i zielonym pesto. Zapomniałam jednak, że dzień wcześniej dobrałam się do sera i miałam go potem dokupić, więc nie wystarczyło mi na górę lazanii. Musiałam ją obłożyć emmentalerem.  Zwykłam nie jeść już żółtych serów, głównie na coraz częstszą zawartość w nich żelatyny. Jeżeli przygotujecie sobie szpinak wcześniej, przed wyjściem do pracy lub wieczorem, zrobicie to danie raz dwa. Zapytano mnie ostatnio o łatwy, szybki i pełno składnikowy obiad wegetariański, który szykuje się w 10 min, gotuje, piecze, paruje itp. i gotowe. Obiecuję, że jak znajdę dłuższą chwilę opisze w jaki sposób radzę sobie z posiłkami bezmięsnymi i żyję już tak całkiem zdrowo od ponad ośmiu lat. To danie niewątpliwie zawiera dużą dawkę węglowodanów z makaronu, tłuszczu z sera i witamin, oraz żelaza ze szpinaku. Jeżeli wydaje się wam skomplikowane gotowanie płatów lazanii, każdy inny makaron też się sprawdzi. Powodzenia!

 

kilka płatów makaronu lazania razowa
opakowanie mrożonego szpinaki
opakowanie serka philadelphia do sosów (taki w wyciskanym opakowaniu) z czosnkiem i ziołami
1 krążek camembert
ząbek czosnku
por
1 żółtko
3 łyżki pesto z bazylii
gałka muszkatołowa
sól
pieprz


Wyjąć szpinak z zamrażarki i roztopić w garnku. Podgotować z czosnkiem. Podsmażyć por na łyżce oliwy i dodać do szpinaku. Wycisnąć serek, zetrzeć trochę gałki muszkatołowej, dodać pesto i łyżkę jogurtu naturalnego (można śmietany) i dobrze zamieszać. Podgotować chwilę. Zdjąć z ognia. Zagotować wodę na makaron i ugotować al dente płaty lazanii. Powinno to zająć ok 6 minut, lub jak instruuje opakowanie. Do przestudzonego szpinaku dodać rozbełtane żółtko i wymieszać. Ułożyć płaty ciasta na dnie naczynia żaroodpornego wysmarowanego masłem. Na makaron dodać szpinak i rozsmarować. Układać pokrojony w paski ser i na niego kolejną warstwę makaronu. Znów szpinak, ser i makaron. Jeżeli chcecie, aby wierzchnia warstwa była miękka, a nie spieczona musicie ją polać np rozmieszanym żółtkiem ze śmietanką i solą. Ja tylko delikatnie podsmarowałam wodą i obłożyłam żółtym serem. Zapiekałam ok 30 min w 160-180 st C.

Uwagi
Taka lazania smakuje równie wyśmienicie z dodatkiem łososia wędzonego lub surowego
Serek można zastąpić zwykłym serkiem kremowym, ale trzeba będzie dolać trochę śmietanki.
Prześlij komentarz