wtorek, 1 lipca 2014

Granola Bars


Owsiane, weganskie batoniki ze słodkimi daktylami i migdałami. Doskonała przekąska pełna błonnika nie trudna do przygotowania. Polecam!

1,5 kubka płatków owsianych 
1 kubek suszonych daktyli
1 kubek migdałów
1/3 kubka masła kokosowego lub zwykłego
1/4 kubka syropu klonowego lub miodu
2 łyżki ciemnego cukru
szczypta soli
wanilia
2 łyżki nasion chia
2 łyżki mieszanki nasion (słonecznik, sezam, pestki dyni)
czekoladowe kuleczki (opcjonalnie)


Migdały niedbale posiekać. Wysypać na blachę wyłożoną papierem wraz z płatkami. Włożyć do rozgrzanego do 200 st C piekarnika i piec do zarumienienia od czasu do czasu mieszając (ok 20min). Rozpuścić masło z cukrem, wanilią, solą, syropem. Podgrzać do momentu aż cukier się rozpuści. Odstawić do przestudzenia. Pokroić daktyle. Podpieczone i przestudzone płatki wymieszać z daktylami i resztą nasion. Dolać letni syrop. Wymieszać i dodać czekoladę. Wyłożyć masę na blachę dociskając dokładnie i wyrównując powierzchnie. Przykryć folią i najlepiej przycisnąć tacką lub deską do krojenia. Wstawić do lodówki na minimum 4 godziny, po czym pokroić na batoniki. 

Uwagi
Można pominąć cukier
Oczywiście nasiona są tutaj też opcjonalne, po prostu jak dla mnie nigdy ich za dużo. 


Prześlij komentarz