piątek, 13 czerwca 2014

Rustic Rhubarb Pie


Rabarbar był dość popularny w moim rodzinnym domu. Gdy nie było pod ręką czereśni, truskawek, brzoskwiń, biegło się na ogród po kilka gałęzi na kompot. Świeżo upieczone ciasto drożdżowe z tym kwaśnym dodatkiem również smakowało wyśmienite, pod warunkiem, że było bogato obsypane słodką kruszonką. Dzisiaj nie mogłam znaleźć świeżych drożdży, tutaj u mnie w Dublinie, więc zabrałam się za przygotowanie ciasta kruchego. Doskonałe na letnie dni, z dodatkiem lodów waniliowych, albo dobrze schłodzone w lodówce. Słonecznych dni Irlandii mamy niewiele, więc trzeba się nimi cieszyć najmocniej jak się da. Mi udało się popracować na tarasie.

Masa rabarbarowa:
8 dużych gałęzi rabarbaru
4 łyżki cukry
łyżka miodu
1 jabłko
1 łyżka dżemu morelowego
łyżka otrąb babki płasznik (wchłonie nadmiar soku)
garść suszonych owoców (sułtanki, papaja, ananas)

Ciasto:

200g mąki żytniej
70g mąki pszennej
6 łyżek płatków owsianych
30 orzechów laskowych
200g zimnego masła
2 łyżki schłodzonego masła kokosowego
3 łyżki cukru brązowego
szczypta soli
3 łyżki lodowatej wody
1 żółtko


Rabarbar umyć i obrać. Pokroić w cienkie paski i wrzucić do garnka. Gotować ok 10 minut, dodać cukier, utarte jabłko, dżem i miód. Wrzucić suszone owoce. Podgotować do odparowania soku. Schłodzić.
Płatki owsiane i orzechy wrzucić do blendera i zmielić na drobno. Wysypać na stolnice razem z mąką, cukrem, solą i masłami. Siekać nożem, aż powstaną mokre grudki. Dodać żółtko, wodę i jeszcze chwilę posiekać. Zagnieść szybko ciasto i schować do lodówki na godzinę.
Rozwałkować na papierze do pieczenia. Na środek włożyć przygotowany dżem rabarbarowy. Zwinąć boki do środka. Posmarować roztrzepanym białkiem i posypać gruboziarnistym cukrem. Piec ok 30 min w 180st, aż ciasto się zarumieni. Z krojeniem pierwszego kawałka proponuje odczekać do całkowitego wystudzenia ciasta, gdyż jest ono bardzo delikatne i kruche. Najlepiej wcześniej je schłodzić w lodówce. Udanego wypiekania!


Prześlij komentarz