niedziela, 11 maja 2014

Pasta z Awokado

Awokado odkryłam około rok temu i od tego czasu nie wyobrażam sobie bez niego kanapki. Ten tropikalny owoc oryginalnie pochodzi z Meksyku, a jego uprawa szybko rozprzestrzeniła się na Amerykę Środkową i Południową. Ma najczęściej kształt gruszkowaty, rzadziej okrągły lub jajowaty z jednym nasionem w środku. Dojrzała smaczliwka (zaskakująca jak dla mnie polska nazwa) ma ciemny kolor skórki, pod którą powinniśmy wyczuwać miękki miąższ. Pestka jest łatwa do usunięcia. Zielony owoc jest twardy, niedojrzały, mało smaczny i niemożliwy do rozsmarowania. Ze względu na maślaną konsystencję awokado idealnie nadaje się do przygotowania pasty na kanapki czy meksykańskiego sosu guacamole. Dobrze smakuje także w sałatkach, chłodnikach, koktajlach czy sushi.
Oprócz walorów smakowych awokado posiada bardzo dużo witamin i minerałów (A, witaminy z grupy B, C, PP, K, H, wapń, potas, fosfor i wiele innych).  Przez niektórych ekspertów żywieniowych nazywane jest pożywieniem doskonałym. Wysoka zawartość tłuszczów jednonienasyconych i Omega 3, korzystnie wpływa na serce, ciśnienie krwi czy poziom cholesterolu. Nie jestem profesjonalistką, więc nie chcę przekazywać za dużo niekompetentnej wiedzy. Wiem na pewno, że awokado może pomóc zbilansować zdrową dietę. 



Owoc dojrzały jest ciemnego koloru, zielony nie jest jeszcze gotowy do jedzenia.


Pasta z awokado

2 dojrzałe awokado
2 cebulki szalotki
2 pełne łyżki kaparów
natka pietruszki
łyżka jogurtu sojowego (lub zwykły naturalny)
płaska łyżeczka majonezu (majonez bez jajek dla wersji vege)
sok z połowy limonki
świeżo mielony pieprz
sól morska


Przekroić awokado i usunąć pestki. Wydrążyć miąższ do miski. Skropić sokiem z limonki. Dodać drobno pokrojoną cebulkę i natkę pietruszki. Rozgnieść wszystko widelcem lub łyżką do purée. Delikatnie rozetrzeć łyżką. Dodać jogurt, majonez, przyprawy i kapary. Dokładnie wymieszać. Pasta gotowa!


Uwagi:
Można dodać pół ząbka czosnku lub zmieloną paprykę chilli
Oczywiście majonez jest tutaj kwestią gustu


Prześlij komentarz