poniedziałek, 21 kwietnia 2014

Pasztet z czerwonej soczewicy i orzechami włoskimi

Dla mnie Święta Wielkanocne to jajka, chleb i sernik. Dogadzam, więc sobie pasztetami wegetariańskimi, czy pastą z avocado. 
Oto przepis na dość szybki i łatwy pasztet z czerwonej soczewicy z dodatkiem orzechów włoskich. Dodaje do niego masę przypraw, tak aby był pikantny, ale i aromatyczny.


kubek czerwonej soczewicy (ok 300ml)
2 kubki wody
2 marchewki
2 łodyki selera naciowego
1 duża cebula
4 suszone pomidory 
1 jajko
100g orzechów włoskich
kawałek świeżego imbiru
2 ząbki czosnku
2 łyżki masła kokosowego (lub zwykłego bądź oleju) 
łyżka otrąb
łyżka zmielonego siemienia lnianego (opcjonalnie)
łyżeczka curry
mielone chilli
świeżo mielony pieprz
1 gałązka tymianku
sól


Płuczemy soczewice i gotujemy z imbirem i czosnkiem ok 20 min. Po 10 min gotowania dorzucić wypłukane, suszone pomidory. Marchewkę ścieramy na  tarce. Cebule kroimy i podsmażamy na maśle kokosowym. Dodajemy do niej posiekany seler. Smażymy ok 15-20min. Dodajemy marchewkę i dusimy jeszcze przez ok 5min. Podsmażone warzywa dodajemy do naszego puree z soczewicy wraz z przyprawami. Można wszystko razem trochę zblędować, aby pasztet miał bardziej kremową konsystencje. Ja zmiksowałam tylko część soczewicy i warzywa, gdyż pieczeń ładnie się prezentuje po przekrojeniu, gdy widać w niej kawałeczki marchewki czy ziarenka soczewicy. 
Gdy wszystko przestygnie dodać jajko, otręby, siemię lniane i posiekane orzechy.
Wlać masę do podłużnej blachy uprzednio wysmarowanej masłem, wysypanej bułką tartą i ziarnami sezamu. Piec w 180st ok godziny. Smacznego!

Prześlij komentarz