niedziela, 30 marca 2014

Zielone kopytka


Wzbogacona wersja klasycznych kopytek, do których, muszę się przyznać, że mam słabość. Przypominają mi dzieciństwo i wyrabianie setki klusek na obiad dla całej rodziny. Najlepsze i tak były te odsmażane z cebulką na kolacje. Kopytka ze szpinakiem smakują najlepiej z białym serkiem lub śmietaną i np. warzywnym kotletem. Myślę, że z klasycznym mielonym też nie będą najgorsze ;) Są banalnie proste w przygotowaniu. Użyłam do nich szpinaku zamrożonego, gdyż jest już idealnie posiekany. Smacznego.

1 kg ziemniaków
450g szpinaku 
2 łyżki mąki ziemniaczanej
2 jajka
mąka pszenna do podsypania
sól
gałka muszkatołowa


Ugotować ziemniaki i ostudzić. Utrzeć na pure. Dodać rozmrożony szpinak i dokładnie wymieszać. Dodać przyprawy i jajka. dokładnie wyrobić i dodać mąki. Im więcej mąki pszennej dodamy tym bardziej zbite/twarde wyjdą nam kluski. Radzę dodać tylko tyle, aby ciasto nie kleiło nam się do rąk podczas formowania kopytek. Wrzucać na posolony wrzątek. 

Prześlij komentarz