sobota, 1 lutego 2014

Ciastka owsiane z żurawiną i białą czekoladą


Kolejne ciacha, które mogą pełnić rolę posiłku. Już od dłuższego czasu chciałam zrobić ciastka, na wzór 'all butter chocolate chips cookie', które mam w kawiarni. Słodkie, miękkie i ciągnące w środku. Moje są zdrowszą wersją z małą ilością mąki pszennej, a porządną porcją błonnika. Słodka biała czekolada doskonale kontrastuje z kwaśną żurawiną. Proponuje na długie jesienno-zimowe wieczory, a dopełnieniem szczęścia będzie szklanka ciepłego mleka.


0,5 szkl mąki pszennej
0,5 szkl mąki pszennej razowej
0,5 szkl otrębów owsianych
2,5 szkl mąki owsianej
230 g masła
1 szkl ciemnego brązowego cukru
2 łyżki białego cukru
2 łyżki zmielonych migdałów (nie są konieczne)
cukier waniliowy
1 łyżeczka sody
szczypta soli
2 jajka
150 g białych chipsów czekoladowych
0,75 szkl posiekanej, suszonej żurawiny



Rozgrzewamy piekarnik do 160 st C. Przygotowujemy dużą blachę z piekarnika wyłożoną papierem do pieczenia. Mieszamy mąki, otręby, sodę.
Ucieramy masło o temperaturze pokojowej przez ok minutę. Dodajemy biały cukier i wanilię. Ucieramy przez ok 2 kolejne minuty. Dosypujemy brązowy cukier i dalej ucieramy. Gdy masa będzie puszysta dodajemy kolejno po jednym jajku ciągle ucierając.  Na końcu dodajemy wymieszane suche składniki, żurawinę i czekoladę.
Jeżeli ciasto będzie zbyt lepkie proponuje włożyć na chwilę do lodówki. Wykładany na blachę łyżką i rozpłaszczamy.
Pieczemy ok 12-15 min. Ciastka będą ciągle miękkie, ale gdy wystygną stwardnieją. 
W wykreowaniu przepisu pomogła mi inspiracja ciastkami owsianymi z White Plate. Dziękuję Liska. 

Prześlij komentarz